Lletres i fils de desembre

 


A tots ens agrada més l’aire net i cel blau i el sol que no pas els fums i la contaminació, esclar. Això no ens genera dubtes. Però potser sí que em genera molts dubtes la manera com es gestiona tot plegat. Hauríem de trobar un punt raonable d'utilització de cada mitjà de transport. Ni tots podem anar en bici, ni la bici pot servir per tota mena de trajectes. Tots necessitem del cotxe, molt més sovint del què voldríem: per la gent gran, pels malalts, per portar coses massa pesants o voluminoses, per trajectes en horaris poc habituals, etc. 

Sembla que tothom s’atreveixi a anar contra els cotxes i en canvi, ningú s’atreveixi a anar contra els avions,  per exemple, o altres mitjans molt contaminants. Quanta gent agafarà milers d'avions innecessaris per anar a l'altre punta del món a fer turisme i després tornaran a casa i es tornaran a posar la disfressa d'ecologista i prohibiran que passin cotxes pel carrer que hagin triat aquesta setmana aleatòriament? 

Potser també podríem començar a pensar en fer turisme de km 0. I si cal i és molt necessari, en bici, per què, no?

Comentaris

  1. És ben cert això que expliques, però també és cert que no tothom pot anar en bici. És una qüestió sense solució, almenys per ara. El que sí que no és normal, és agafar el cotxe per anar a la cantonada.

    Aferradetes, nina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord. S'hauria de trobar un camí del mig raonable per a poder fer cada cosa de la millor manera.

      Aferradetes, Paula!

      Elimina
  2. Jo també estic totalment d'acord amb el que exposes. La majoria de població utilitzem molts mitjans diferents de transport.
    Sóc de bicicleta, però tal com dius, necessitem d'altres mitjans com el Metro, l'autobus, l'autocar, el tren i el cotxe particular.
    I en la reflexió que fas d'agafar avions innecessaris també et dono la raó. Gent que van a passar un cap de setmana a Londres amb avió o londinencs que van a Barcelona a fer un comiat de solter.... algun dia se'ls haurà d'explicar que això és inassumible.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, jo diria que els necessitem tots, perquè fins i tot l'avió és necessari, el que passa que se'n fa un abús exagerat. La gent només pensa en agafar un avió cada vegada que té temps lliure. Ja se'ls hauria d'anar explicant, des d'ara mateix, però ningú està per aquesta feina.

      Elimina
  3. Això ja és la pregunta del milió ! ;) És època de canvis i costarà canviar de hàbits i costums. Segurament als de baix ens ho aplicaran amb més força i als de dalt, com sempre, trobaran les excepcions oportunes per seguir fent la seva.
    Bona reflexió, Carme !.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És ben bé tal com dius, sempre toca el rebre als mateixos i els que poden s'ho salten tot ala torera. Gràcies Artur!

      Elimina
  4. Pues si que hay mucho ecologista de boquilla...

    Salud

    ResponElimina
    Respostes
    1. N'hi ha molts, sí! Poc seriosos i poc documentats!
      Una abraçada, Erik.

      Elimina
  5. No puc estar més d'acord amb el que exposes. És ben cert que molta gent sembla que té les conviccions (ecologistes en aquest cas, però també en altres àmbits) com una disfressa que només es posen per quedar bé i, sobretot, quan no els implica directament. És més fàcil proclamar-se a favor dels canvis radicals... quan aquests canvis afecten els altres.

    Coincideixo també en no veure gens clar que aquest tema s'estigui gestionant de manera correcta. Com diu l'ARTUR, sembla que les decisions s'apliquen fermament quan es tracta d'obligar als de "baix" (les zones de baixes emissions i l'impost del CO₂ collen els propietaris cotxes vells que si no se'n compren un de més modern es veu que és perquè no els dona la gana i cal castigar-los), però deixen més tranquils als de "dalt" (com els avions que cites o també els creuers quan un sol d'aquests grans vaixells contamina més que milers de cotxes).

    No tenim gaire bona peça al teler... aquí tampoc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant Mc! Aquest tipus de reflexions s'haurien de fer per qualsevol tema que parléssim. Que canviïn els altres, que jo aniré fent la meva...

      És una vergonya com s'apliquen les normatives de tantes coses... Ens enganyen per tots costats. Mira, la setmana pasada vam anar a la companyia elèctrica per saber quina cosa era que ens cobraven de més, i ens van dir que era un impost nou (de l'estat) a totes les factures d'electricitat. Diuen que abaixen l'Iva per ajudar a la gent a pagar la factura elèctrica i després d'haver baixat l'Iva, resuta que se'l cobren igual amb un altre nom. És vergonyós enredar així a a la gent.

      No, no tenim bona peça al teler, em sembla que per enlloc...

      Elimina
  6. Molt bona reflexió, Carme. Coincideixo amb tu i amb tots els comentaris d'aquí dalt...
    És un despropoòsit que no deixin entrar segons quins cotxes a la ciutat per la contaminació, però després no paren de sortir avions, i els vaixells... poc es parla dels creuers i la contaminació que generen. I si volen que la gent deixi el cotxe i agafi més el transport públic hauríem de tenir un bon servei, Rodalies és una vergonya el que passa cada dia, ja no només els retards sinó xocs de trens.
    Tot plegat és difícil d'arreglar i els que s'hi haurien de posar només posen normes per quedar bé, per fer veure que fan alguna cosa, i qui en paga les conseqüències sempre els mateixos.

    De moment no hi veig solució, només que cadascú intenit fer les coses el millor possible i sobretot sent coherents.

    Gràcies Carme per la teva aportació, una abraçada plena d'aire net!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, només podem fer que mirar de fer les coses el millor possible, nosaltres, individualment. Anar on espugui caminant, utilitzar els transports públics i guardar el cotxe per les ocasions més necessàries.

      La realitat és que anem tots molt amunt i avall, per tantes coses, que és un tema no gens fàcil.

      Gràcies, Núria, Una abraçada, també per a tu.

      Elimina
  7. Jo firmaria la teva reflexió i els comentaris... Quan veig per la tele que fan anuncis perquè es viatge en tren , penso que aquests de la renfe tenen olta cara, Jo encara aniria amb bicicleta, però si caic i em faig mal sé que faré anar malament a molta gent...
    Petonets, Carme.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, arriba un moment que hem de ser prudents... ens fem grans i els ossos més fràgils.

      Una abraçada, M Roser!

      Elimina
  8. Les bicis, com els patinets, són molt perilloses. No és tot flors i violes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que en són, sobretot quan n'hi ha tantes a les carreteres, el cap de setmana, són un perill ben real.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars