Onades de riu


Va retornar al riu,  a les gorgues immenses, a l'arc, al camp i a les vinyes.  El record llunyà de la infantesa,  no aconseguia agafar cap forma més precisa  en veure altre cop els mateixos escenaris.  

S'adonava que el seu record era bastant conceptual, recordava que li agradava anar al riu i poder mullar-se les cames,  encara que no es banyaven gaire més enllà,  el riu era cabalós i feia respecte.  Recordava la caminada necessària per arribar al riu com una de les primeres excursions  de la seva vida.  Recordava també que anar al riu era com una mena de festa.  No s'hi podia anar pas gaire sovint.  S'emportaven el berenar  i això també li agradava molt.  Sí que recordava els fets. Però no podia veure en imatges aquelles escenes de temps passats.  No es veia ni a ella mateixa ni als seus germans.  No sabia ben bé  què feia cadascú,  ni què deia cadascú, no recordava a qui li agradava més l'aigua ni a qui li feia més por.  No recordava gaire  si els pares  els limitaven molt els moviments o  els  deixaven una mica més de corda.

I de fet era ben igual, si ho recordés,  tampoc  seria cap certesa.  La memòria ens enganya tant sovint  i els records,  explicats per l'un o per l'altre sempre tenen canvis,  modificacions o  transformacions potser subtils o potser no tant.  

I al final es deia:  soc aquí, on ja vaig ser, i compta tant o més això que estic vivint ara amb la meva barreja de present i de records,  que no pas el fet que siguin  molt verídics, molt exactes o no.


Comentaris

  1. Ben trobat això dels 'records conceptuals'. És ben bé així, en molts casos. Tots tenim records d'aquesta mena on queda el concepte (anar d'excursió al riu), però on s'esvaeixen els detalls massa concrets com expliques. Suposo que això passa perquè aquests records no són tampoc els d'un dia concret sinó que estan fets de la suma de les diverses excursions al mateix lloc i, per això, en recordem més que res l'ambient general.

    A mi em passa exactament el mateix amb un altre tipus d'excursió que el teu post (sobretot el vídeo del final on aquest riu podria passar perfectament pel mar), m'ha fet venir al cap. Quan era petit anàvem a pescar a la platja, recordo com el pare ens preparava les canyes al meu germà i a mi, recordo que hi passàvem el matí i que després dinàvem allí mateix el que la mare havia preparat, recordo que algun dia havíem pescat algun peixet i tot... però el record no arriba més enllà i, com dius, tampoc importa gaire això. És ben cert que els records no sempre són tan exactes com ens pensem, ni de bon tros.

    Bon cap de setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert que el nostre cervell no està programat per ser ni exacte ni verídic, sinó més aviat per omplir els buits que pugui tenir, d'una manera més o menys coherent, ja sigui real o no. Nosaltres, però, juraríem sobre la bíblia que allò va ser així. Ara que som grans i tenim moltes coses per recordar, ens passa sovint que aquelles persones amb qui has viscut les mateixes coses (marit o germans, per exemple) les recordem diferent. I això que sovint provoca discussions, ja que cadascú està convençut que la seva memòria no li falla, per a mi és una prova claríssima que cap memòria no és fiable del tot, no pas al 100%.

      A part d'això, ens hem de conformar amb la que tenim... i d'on no n'hi ha no en raja... si no recordem res més, no recordem res més i no hi ha res a fer. A no ser que algú ens ho expliqui i fabriquem records nous.

      Bon diumenge, Mc!

      Elimina
  2. Les onades del riu podrien ser com aquests records que tornen i tornen, sempre de manera diferent.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em va cridat l'atenció, perquè no havia vist mai onades de riu.

      Elimina
  3. ¡Ah! que alegría volver a ver correr el agua y acercarse un poco con un tanto de prevención a disfrutar el momento.

    Salud.

    ResponElimina
  4. Sigui de riu o de mar, el so de les onades recomforta. Llegir-te (en prosa, en aquest cas) també.

    ResponElimina
  5. A mi també m'ha sorprès veure-hi onades, si que portava força l'aigua...
    Pel que fa als records, n'hi ha que són tal qual ens ho expliques, n'hi ha que els recordo fil per randa, tot i que també hi ha anys buits de records.

    Aferradetes, preciosa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó que hi ha records de tota mena, però els més antics, els de petita, tots són bastant en aqesta línia. Apartir dels 10 o 12 anys, en tincde molt més precisos.

      Aferradetes, bonica.

      Elimina
  6. Hm, coming back for the third or fourth time. This is very atmospheric a photo. And the woman in the background gives a hint about the dimensions. As a dear friend of mine once stated: Against nature we human beings are just a fart in the wind.
    Wishing you a good start into the new week, Carme.
    The peace of the night.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per venir, Sean.
      Sí que som petits, els humans, en front de la natura. Aqeustes gorgues de l'Ardèche són impressionants i molt grans.
      Bona setmana per a tu també!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

El meu blog dels pobles

Entrades populars