El safareig de la rectoria de Malla


He buscat informació,  allà sobre el terreny, amb un senyor molt amable que vam trobar i que ens va obrir l'església i el petit museu de Malla i ens ho va explicar tot molt bé. Jo li vaig preguntar sobre aquesta peça que hi havia allà al costat i em va dir que era l'antic safareig de la rectoria.  No sé si tots sabeu la meva afecció pels safaretjos  (però la tinc i els col·lecciono a l'Instagram)   i en arribar a casa vaig començar a buscar més informació a Google, per veure si algú m'explicava per què aquest safareig tenia unes escales que baixaven a dins i per què  hi havia aquesta font, justament posada al davant del lloc de rentar.

No n'he tret l'aigua clara.  Només vaig trobar una entrada d'un blog amb unes fotos antigues on es veia que la font era a fora del safareig,  amb la mateixa llosa,  i amb la mateixa pica de sota, però  just al costat.  No es veia si en aquell moment de la foto ja hi havia les escales o no...  i no he pogut trobar res més.  

Ara, em sap greu de no haver-li insistit més al senyor Adjutori  a veure si ell tenia més informació.  

Comentaris

  1. Soc dels que sí que sap que a més de col·leccionar "moments" també col·leciones safaretjos. ( i aquarel·les, proses, poemes, contes, pensaments...)
    M'ha afradat entrar a aquest blog que ens proposes i que no coneixia. Tot canvia. En aquest cas aquest petit canvi d'ubicació de la font no ha malmès l'entorn.

    ResponElimina
  2. Interesante colección la tuya, lavaderos. Te dejo dos enlaces de sendos lavaderos de mi pueblo por si te interesa verlos: https://www.youtube.com/watch?v=JFfjsMl6pfI y https://trujillo.hoy.es/noticias/201608/05/lavadero-espino-vuelve-poco-20160805020827.html .
    Yo colecciono mas que nada discos de todos los estilos desde aquellos de pizarra al vinilo cds, cassettes y de todo lo que reproduzca músicas. Antes coleccionaba trenes y minerales. Pero me arreglo mis músicas y también marcapáginas que es mas fácil de almacenar.

    Salud

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Erik! M'ha agradat molt veure els safaretjos de Trujillo, el rodó és molt bonic i l'altre espai és impressionant.

      Les meves col·leccions són totes virtuals... per no haver d'emmagatzemar objectes. La teva col·lecció de música l'anem gaudint al teu blog. Ets un gran coneixedor de músiques molt diverses.

      Una abraçada.

      Elimina
  3. Molt interessant aquesta troballa.

    Pel que jo veig a les fotos antigues d'aquest altre blog que enllaces, em sembla clar (tot el clar que permeten aquelles fotografies que no són gens bones) que quan aquest safareig feia aquesta funció era rectangular i no tenia les escales, aleshores la font estava a fora amb la pica i, evidentment, no tapava el lloc de rentar.

    En canvi, potser quan el safareig va quedar en desús algú va pensar que estaria bé convertir-lo en una espècie de "plaça" on poder passar l'estona i ho van fer baixant-hi la font a dins i afegint-hi unes escales per poder accedir-hi amb facilitat (a la teva foto es veu que les lloses de la part de les escales són rectangulars mentre la resta de parets són diferents, més arrodonides). En la meva teoria, els bancs de pedra per seure que hi ha dins també els haurien afegit després (els materials amb què estan fets els de l'esquerra de la font semblen idèntics als de la paret de les escales).

    Com a hipòtesi, i mentre no trobem una confirmació d'algú que ho sàpiga del cert, jo apostaria que va anar així... sense jugar-m'hi cap fortuna, però. ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, jo també havia arribat a unes conclusions semblants a les teves... no estava segura que a les fotos velles no hi haguessin escales, però ben mirat i remirat, crec com tu que no hi són i la veritat és que no m'havia fixat en el detall de les lloses, però tens tota la raó. L'escala està afegida per la part de fora del safareig, i els bans semblen de la mateixa pedra, sí. Ets un bon investigador, Mc, ja ho sabíem, però queda confirmat.

      No cal jugar-s'hi res... però la teva hipòtesi té molts números per ser l'encertada. Gràcies Mc, has desxifrat l'enigma del safareig.

      Elimina
  4. Sembla que segons diu l'altre blog, abans era fora el safareig, no? Suposo que deu haver passat com tantes vegades, que no hi havia consciència del patrimoni i un cop en desús el safareig, van aprofitar l'espai com els va semblar. En aquest cas, per seure, prendre la fresca i si hi ha set que no els calgui ni donar la volta. És una llàstima, però abans en general anava així.
    Una abraçada, Carme!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, els criteris de conservació de els coses, canvien mlt amb els anys, amb els temps diferents, i interessos i valors diferents... de tota manera no ha quedat pas malament. Hem tingut sort de conservar-lo encara que manipulat.

      Una abraçada, Teresa!

      Elimina
  5. Bona troballa tot i que no et quedi molt clar. Pel que veig a la segona foto de les antigues de l'enllaç, sembla que no hi havia escales (com diu en Mac). Així que imagino que l'obra es va fer després per aprofitar l'espai en desús, canviant la font de fora a dins i incorporant les escales. Un bon lloc per passar l'estona i mitigar la set.

    Aferradetes, nina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, sí, sembla un bon lloc per fer alguna berenadeta... i e el moment que ho van fer devien valorar aquesta possibilitat.

      Aferradetes, bonica!

      Elimina
  6. Més que un safareig, sembla una piscina buida. Trobo molt curiós que col·leccionis safareigs, és per alguna raó en particular?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si dic que sempre m'han agradat els safaretjos, ja seria raó suficient, però tot i així, no m'havia plantejat mai fer-ne cap col·lecció. A vegades, posava la fotogtrafia d'algun safareig al meu compte d'Instagram i una de les meves nebodes, em va dir que en tenia molts i que podria fer una bona col·lecció. Ella em va donar la idea. I en èpoques de confinament i poques sortides, m'hi vaig engrescar. Vaig crear un altre compte expecífic pels safarejos i els vaig anar col·leccionant a través de fotografies (encara que jo no les hagués fet o no hagués vist el safareig en directe). M'ha sorprès agradablement que molta gent s'hi ha implicat i molta gent m'envia fotografies de safaretjos. Els aprofito tots, si són de Catalunya, esclar, en tinc més de 200.

      Elimina
  7. Mira que hi he anat un munt de vegades a Malla, però no recordo el safareig que a mi també m'agraden molt, aquest és molt original, buscaré informació. El què hi ha és una col·lecció de papallones però no les he anat a veure mai, ami m'agrada veure-les volar...
    Bona nit, Carme.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És estrany que no t'h hagis fixat, perquè és allà mateix. Hi ha l'esglèsia i el cementiri i al costat la rectoria i aquesta esplanada del safareig. Però no sembla pas un safareig, ja ho veus.

      Bona nit, M Roser!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars