La Pepa Barretina de Calafell i el meu conte de la Cova


Segles enrere,  ho dic així perquè no tots són de la mateixa època, (aquest sembla que és del segle XVII) es van construir, a molts llocs de Catalunya,  uns comunidors o conjuradors a prop de les esglèsies, sobretot per conjurar o allunyar el mal temps, les pluges o ventades o pedregades que podien fer mal.  O també les excessives sequeres  (potser els haurem de tornar a utilitzar, ben aviat).

Al castell de Calafell, el podeu veure just davant de l'espadanya, amb finestres als quatre vents, com era habitual.  

La història diu que també es van fer servir per conjurar contra les bruixes, perquè es creia que eren elles les que portaven les maltempsades.  La llegenda diu que a Calafell els va sortir malament  aquesta idea, perquè una bruixa molt dolenta, la Pepa Barretina, (es pot ser dolent amb un nom així?) es va instal·lar a viure precisament al mateix conjurador.

No se sap del cert si aquest personatge va existir de veritat o només és llegenda, però la realitat és que van fer mans i mànigues perquè no s'acostés cap dona a tenir cura de l'església, ni de la mare de Déu de la Cova. El rector només volia homes per evitar que alguna dona fos una bruixa dolenta.  Casumdena, com si no hi haguessin homes dolents!

Deien que la Pepa Barretina, des del mateix comunidor, feia conjurs perquè les pedregades fessin malbé els conreus, que portava i escampava malaties a la gent i sobretot, sobretot, els va servir per esporuguir nens i nenes, molts nenes i durant molts anys.  

*     *     *     *     *     *     *

Però hi havia una noieta valenta, que es deia Cova,  com la Mare de Déu de l'església del castell, que va voler conèixer la Pepa Barretina. Pujava de vespre quan ningú la veia i mirava com preparava els seus ungüents i els seus rituals suposadament malèfics.  Però no,  com sempre, el poder abusava de la seva capacitat d'acusar, ja fossin acusacions certes o falses  i quan la veien al comunidor en mig d'una pedregada,  es pensaven que la provocava, però la Cova, joveneta com era,  va veure claríssim com l'aturava, i els rituals estranys i fastigosos amb cors de xais o de porcs,  sempre eren amb bones intencions, se'n sortís o no.  

La Cova va anar explicant totes les seves descobertes a la gent del poble, volia que la gent estimés la Pepa, però la gent no se'n creia ni un borrall de tot el que els deia i al final va ser la Cova la que haver de marxar i escapar-se perquè no l'acusessin de bruixeria també a ella.  Sort que la Pepa, la va protegir i va trobar altres companyes de pobles més apartats que la van acollir i va poder aprendre moltes coses d'aquestes bruixes, que potser no eren tan dolentes  com ens volien fer creure.

PD: Des que vaig descobrir què eren els comunidors o conjuradors a Serrallonga,  que no he parat de veure'n en altres llocs. 

Comentaris

  1. He passat per Serrallonga i per Porqueres i els he descobert amb tu. Gràcies!.
    Llegenda o realitat, m'ha agradat molt conèixer aquesta història de la Pepa Barretina i de la Cova.

    Aferradetes, preciosa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé, que hagis pogut passar per aquests llocs, que són ben bonics tots dos, tot i que Serrallonga per a mi guanya de molt.

      Aferradetes, bonica!

      Elimina
  2. Vaya que esotérica estabas hoy. Me encantan esas historias.

    Salud.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, de tant en tant, em surt la meva part més esotèrica... he, he, he...

      Salut!

      Elimina
  3. Vaig descobrir aquestes edificacions gràcies al teu post del conjurador de Serrallonga que enllaces al final. Potser n'havia vist alguna abans, però no tenia ni idea de què eren o perquè servien. M'agrada aprendre aquestes coses i també conèixer les nostres llegendes com aquesta de la Pepa Barretines de Calafell. Moltes gràcies!

    Per cert, la teva continuació amb la història de la Cova és molt més creïble que la llegenda d'origen. Les bruixes amb poder de conjurar el temps són, sens dubte, fruit de les creences de l'època, però que el poder sempre abusa de la seva capacitat d'acusar en tenim proves indiscutibles i no cal anar al segle XVII per trobar-les, en tenim prou llegint les notícies sobre jutges i fiscals d'aquests dies.

    Abraçades!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per desgràcia sabem ben bé del cert que el poder sempre abusa, si cal amb acusacions falses, cap problema, ells s'ho arreglen com volen i ho afinen amb fiscalia, amb jutges o ambel que calgui.

      És interessant conèixer les nostres llegendes i també serveix per veure que la gent no canviem tant... sempre serem uns carallots. Hi ha carallots dolents que fan tant de mal com poden (i sempre acaben manant) i carallots de bona fe, que voldrien fer bé i no guanyen mai, però els uns i els altres no millorem amb els segles. Estem encallats.

      Abraçades, Mc!

      Elimina
  4. Aquesta llegenda no la coneixia, i això que no hi visc tant lluny ! ;) ... però m'ha agradat descobrir-la de la teva ma o lletra.
    La ignorància fa més mal del que sembla ...
    Salut i gràcies per compartir-ho !.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Allà mateix a la vora del comunidor, hi havia un rètol que l'explicava una mica, molt a mínims, jo hi he posat una mica d'acompanyament.
      Si un dia hi puges, allàho trobaràs.
      Saut, Artur!

      Elimina
  5. Sempre a favor de totes les Pepes Barretines.

    ResponElimina
  6. Les dones artistes abans també eren considerades bruixes...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, quina sort queno hem viscut a segons quines èpoques!

      Elimina
  7. Llegendes són paraules
    que deixen créixer la imaginació
    i guarden qui sap si
    quelcom de veritat entre elles.
    Referències de fets
    que van passar
    o van poder fer-ho,
    contades des de la llunyania
    del temps o del saber.
    Aquesta, defensa unes dones
    que estudiaven
    i volien servir la resta
    que no les entenia.
    Dolces paraules
    que no sempre arriben dins
    dels cors de la gent.

    qui sap si...

    ResponElimina
  8. Qui sap si algun dia, la gent tindrà els cors més accessibles a les paraules bones i dolces.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

El meu blog dels pobles

Entrades populars