Roda de campanes o ronlla
- Ja no canten els teus ocells
- Ningú no ve a fer rodar la roda...
- Ningú no ve, perquè ja no cantes.
- No canto perquè ningú no ve.
Nota: Una ronlla és una mena d'eina musical, no pas ben bé un instrument, ja que no necessita cap músic instrumentista per fer-la sonar. Seria més aviat com una mena de capseta de música amb campanetes (se'n veu una per un dels forats) i una maneta per fet-la rodar (que també es pot apreciar ben bé al mig). O potser també és podria definir com un carilló que només pot tocar una sola melodia. Deien que el seu so recordava el cant dels ocells.
Nota dos: trobada a l'església de Sant Serni de Canillo (Principat d'Andorra)
No les coneixia aquestes rodes de campanes i m'agrada molt descobrir aquesta mena de coses que formen part de la nostra història. Gràcies al teu post he après una cosa nova i, sens dubte, és una bona manera de començar el dia. ;-)
ResponEliminaI per aprendre'n més, he fet una mica de recerca. He trobat que a Andorra n'hi ha quatre més d'aquests "ronlles". En parlen a un article del diari "Bon Dia AD" on hi ha fotografies de tots quatre (un d'ells està sense tapar i es veu molt bé com funciona aquest "instrument"). Et deixo l'enllaç AQUÍ (https://www.bondia.ad/cultura/brevissima-relacio-dels-nostres-carillons).
Un últim apunt sobre el teu diàleg que acompanya el post i que m'ha semblat molt ben trobat. Massa coses queden per fer mentre esperem que algú altre faci el primer pas...
Bon cap de setmana. Carme.
Jo tampoc les coneixia i això que vaig viure una colla d'anys a Andorra i conec totes les esglésies de les que parla el teu enllaç. Però ja es veu que quan era jove no anava amb els ulls tan oberts com ara, no m'hi havia fixat mai. Fa unes setmanes em va intrigar molt aquest de Canillo i li vaig preguntar al rector, (mossèn Ramon, un vell amic de l'època dels escoltes i persona excepcional) a veure què era allò. I ell m'ho va explicar.
EliminaMoltes gràcies pel teu enllaç, completa la informació i m'ha encantat llegir-ho.
Per cert que en aquest breu article que has enllaçat, si no ho he entès malament, diu que estan tots funcionals. I doncs el meu diàleg pren un altre sentit, encara... si vulguéssim sonaria. A la propera a veure si m'hi atreveixo. Jo crec que el meu braç arriba des de la barana fins a la maneta.
Bon cap de setmana Mc!
Ei, Mc! he continuat buscant i he trobat que a Catalunya més aviat consten com a Roda de campanes o com a rongle i n'hi ha a Castelló d'Empúries, a Cervera, a Esparraguera i a molts altres llocs.
EliminaN'hi ha una llista aquí: http://campaners.com/php/rogles.php
A veure si funcionarà aquest enllaç, Rogles
I tant que funciona. I resulta que en tinc un ben a prop de casa, a la mateixa catedral de Tarragona. :-))
EliminaMolt bo aquest inventari general de rogles que enllaces i molt bé també confirmar un cop més com n'és de ric el nostre idioma. Ronlles, rogles i, segons el DIEC, fins i tot rotlles... mira si en tenim de noms per anomenar aquestes rodes de campanetes.
I jo resulta que en tinc un al meu poble, al monestir de Sant Cugat!
EliminaTrobo que hem fet un molt bon tandem informatiu. Es pot dir rodes de campanes, ronlles, rogles, rotlles... m'encanta!
Moltíssimes gràcies Mc!
Molt curioses aquestes rogles què no havia vist mai. Els vostres enllaços m'han permès saber-ne més. Gràcies!.
ResponEliminaTantes coses podríem fer si volguéssim...
Aferradetes, nina.
Tantes coses que no veiem tot i tenir-les ben a prop!
EliminaI sí, tantes coses que podríem fer, si volguéssim, si sabéssim...
Aferradetes, preciosa.
No coneixia aquest giny de campanes. Amb les informacions que feu tu i el Mc dels llocs on n'hi ha: potser algun dia n'he escoltat algun sense saber-ho?
ResponEliminaSegurament que sí, veig que n'hi ha molts i jo no m'hi havia fixat mai abans ...
EliminaA la església de Sant Bartomeu a Sitges també n'hi ha una que se sol escoltar frenèticament quan per la festa major de la vila, la imatge del sant torna a entrar a la església, en finalitzar la processó .
ResponEliminaA l'agost de l'any vinent la podreu escoltar si hi aneu ! (24 d'agost)
Salut ;)
Artur, el més ben informat en qüestió de rogles... he, he, he...
EliminaMiraré d'escoltar-ne algun. Bravo pels de Sitges, que no l'han oblidat ni arraconat.
Salut, Artur!
Interesante artilugio.
ResponEliminaBesos
Grácies, Erik! Salut!
EliminaEl teu poema m'agrada. Què és primer, l'ou o la gallina?
ResponEliminaBen bé així!
EliminaQuin instrument tan curiós, no n'havia vist mai cap, segur que escoltar-lo deu ser una delícia, perquè si el seu so s'assembla al cant dels ocells!!!
ResponEliminaBona nit, Carme.
Jo tampoc l'he sentit mai, però com que he vist que n'hi ha molts, espero poder-ne sentir algun algun dia... ni que sigui els de Sitges, que com ens ha informat l'Artur, toca cada any el 24 d'agost.
EliminaBona nit, M Roser!