Sis nis d'agost de Jordi Lara: fragments

A Sis nits d'agost, en Jordi Lara ens explica els darrers dies de la vida d'en Xirinacs. Molt ben documentat i una mica novel·lat, és emocionant de llegir. 

M' ha interessat molt aquest llibre, però en comptes de fer-vos un comentari meu, us deixo amb uns quants fragments. En Xirinacs era un avançat al seu temps. Ara mateix ens faria molt de servei. En aquell moment es va malmetre una gran part de la seva força, energia i intel·ligència. No el seguíem, potser no el seguíem ni els que l'hauríem volgut seguir.

***********************************************************************************

"Lluitarem contra els forts mentre siguem febles i contra nosaltres mateixos quan siguem forts"
Xirinacs

"He conegut la persona més intel·ligent  que mai no m'he topat."   Havien encetat una amistat  per a tota la vida en què en Chalamanch li va saber fer costat no pas com a seguidor  incondicional, sinó des de l'escalf comprensiu, però crític, de l'amic.

Xirinacs - Jordi Lara

Però no era la derrota  que li coïa més: no havia aconseguit la unitat dels partits catalans per recuperar les insitutcions catalanes que no fossin tutelades per Madrid, o un model  de democràcia participativa de debó en què els polítics no suplantessin el poble.

Jordi Lara

"Gandhi deia que el no violent no pot tractar amb neutralitat les parts d'un conflicte violent: l'agressor és l'enemic, l'agredit és l'amic, tot i que sigui violent. Jo he intentat tota la vida lluitar per la via no violenta. Però declaro aquí i ho dic ben alt, per si hi ha algun policia o algun fiscal: em declaro amic de ETA i de Batsuna."
Xirinacs

Els que de debò coneixien a Xirinacs, els que sabien  que pocs com ell se l'havien jugat tant en la defensa de la pau i la voluntat de diàleg, van pensar que havia embogit; ell, acorralat pels amics, deia  que havia comès a posta el delicte d'enaltiment del terrorisme només per violentar una llei injusta. Tres mesos després, davant la jutgessa que l'interrogava, un Xirinacs de setanta anys declarava, a més,  que la seva intenció havia estat col·laborar a l'establiment  d'una pau de debó al País Basc, ni vençuda ni resignada; que tanmateix com a seguidor de Jesús, s'esforçava en estimar l'estat espanyol; sobretot invocant Gandhi o una justícia bíblica i primitiva, remarcava que calia dispensar la violència defensiva del petit agredit davant la violència agressora del poderós.
Jordi Lara

Ningú podia saber, aquella tarda al Fossar de els Moreres, que el temerari que es rabejava immune en un titular ja havia iniciat un compte enrere sabent que li quedaven menys de cinc anys de vida.
Jordi Lara

Un dia consignava: "Faig la vida de cada dia sense diferències. Però com val cada minut!"; l'altre: "La vida  és meravellosa. Amb un pessiguet d'amor i un pessiguet d'intel·ligència la vida esdevé meravellosa."  El torturava convertir-se  en un vell com una nosa, volia fer lloc al planeta i rebre la mort en forma.

 Xirinacs- Jordi Lara

Segurament un home en té prou amb una sola raó per llevar-se la vida si ho fa des del dolor, però si ho fa des del goig i la plenitud en calen un grapat.  Xirinacs parlava de lliurar-se del tot a l'amor per Jesús, de donar-se als altres.
Jordi Lara



Roca amb la X gravada que hi ha al Pla de can Pegot, lloc on van trobar el cos d'en Xirinacs.



Comentaris

  1. Una gran persona en Xirinacs. Tal com dius era un avançat al seu temps, que era el nostre i que, en part vàrem malmetre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, ja se'n van fer de coses i ja es va lluitar, però no el vam seguir. I potser ara passaria el mateix, ves a saber!

      Elimina
  2. Segurament era una gran persona, però trobo que hi ha coses en la seva vida, que són motiu de polèmica... Des de tot el meu respecte, això sí!
    M'agrada el detall de posar la roca on el van trobar.
    Bon vespre Carme.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Era una persona molt radical i molt coherent, suficient per provocar motius de polèmica. Suposo que ningú és perfecte i des d'una posició pública i compromesa ... totes les coses es compliquen més. Per tots costats, tant per les decisions pròpies com per les xafarderies que la gent s'inventa. Bon vespre M Roser!

      Elimina
  3. l¡he llegit i creu-me que em va colpir profundament ....i durant dies m'imaginava el Xirinacs allà tot sol sota la pluja esperant la mort .....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, emociona molt, tot plegat és impactant i a la vegada admirable.

      Elimina
  4. M'apunto el llibre, doncs és una persona que fa temps que penso que no en conec gaire.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El llibre està molt ben escrit, amb molta cura per tractar tots els aspectes d'uns fets que no són gens fàcils d'explicar, ni de valorar. És reflexiu, descriptiu, ben documentat, fins on es pot i fins i tot molt poètic. Ja ens diràs si finalment t'has decidit i l'has llegit.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars